Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ "Είναι συμφέρον για τα προσφυγόπουλα, να κάνουν μάθημα εντός της Δομής!!" - Θ. ΑΚΡΙΩΤΟΥ: "Επεσαν οι ..μάσκες της .."ψεύτικης αλληλεγγυης!!"


«Θα πάνε. Κάποια στιγμή θα πάνε. Σήμερα, αύριο, σε κάνα μήνα, σε 3 μήνες… Τι κι αν τελειώνει ο Φλεβάρης, θα τελειώσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, για τα μαθητικά δρομολόγια και κάποια στιγμή θα πάνε». 

Παραφράζοντας τα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Γαλάνη, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο αξίζει να αναφέρω 2 άλλα σημεία, που αποτέλεσαν σημείο σύγκρουσης:

1ον Ο κ. Γαλάνης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης παιδείας, εμμένει στην άποψη του, ότι είναι συμφέρον για τα παιδιά, να κάνουν μάθημα εντός της Δομής για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς λόγους (!) και

2ον Ότι οι Γ. Γραμματείς των Υπ. Μετανάστευσης και Παιδείας ψεύδονται, κατά τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, αφού ενώπιον μαρτύρων τους είχαν υποσχεθεί από τον Σεπτέμβρη ότι θα πράξουν τα δέοντα, ώστε να μην φοιτήσουν τα παιδιά στα Δημόσια σχολεία του Δήμου.

Αυτές οι απαντήσεις πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση, διότι με αυτά τα δεδομένα, τις ξενοφοβικές κινήσεις της Δημάρχου Χαλκίδας, τον «κακό» προγραμματισμό από τους υπόλοιπους φορείς αλλά και τελευταίες τοποθετήσεις της κυβέρνησης ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος μπορεί να φανταστεί ότι απώτερο σχέδιο είναι μια άλλη προσέγγιση του Προσφυγικού.

Εδώ είμαστε και θα δούμε…

Δείτε την ερώτηση της Θ. Ακριώτου...

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

της Περιφερειακού Συμβούλου Ευβοίας, Ακριώτου Θεοδώρας

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμένα από την Εκπαίδευση τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη Ριτσώνα.

Από την αρχή του σχολικού έτους η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας συνεπικουρούμενη δυστυχώς και από την Περιφερειακή αρχή υπονομεύουν την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων που διαμένουν προσωρινά στη Δομή της Ριτσώνας. Η δε Δήμαρχος αρνείται κατηγορηματικά με διάφορους τρόπους να δεχθεί μαθητές / μαθήτριες στα σχολεία του Δήμου Χαλκίδας, η δε Περιφέρεια αργεί συστηματικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 852 παιδιά να είναι αποκλεισμένα παντελώς από την εκπαίδευση από τον Μάρτιο του 2020. Οι εγγεγραμμένοι/ες μαθητές/ριες των Τμημάτων Υποδοχής στην Πρωτοβάθμια δε μετέχουν κανενός είδους εκπαίδευση λόγω έλλειψης μετακίνησης από την Περιφέρεια, οι ΔΥΕΠ καθυστέρησαν μεν να ιδρυθούν αλλά ούτε εκεί έχει λυθεί η μετακίνηση από πλευράς Περιφέρειας, στην Δευτεροβάθμια το ίδιο, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Περιφέρεια με εξαίρεση τα δημοτικά της Λιβαδειάς που όμως εκεί οι πρόσφυγες ζουν σε σπίτια.

Τα στοιχεία και οι ημερομηνίες που έχουμε στην κατοχή μας ύστερα από αίτημα του επικεφαλής μας προς την καθ ύλη αρμόδια υπηρεσία σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα μαθητικά δρομολόγια, δείχνουν σοβαρές καθυστερήσεις. Αυτό όμως που συνιστά κύριο πρόβλημα είναι η εκ θέσεως και εκ των προτέρων πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να μην βγούν τα παιδιά από την Δομή για εκπαιδευτικούς λόγους παρά να δημιουργηθούν τμήματα/ τάξεις ΔΥΕΠ μέσα στον καταυλισμό! Από τον Σεπτέμβρη (προ κόκκινου συναγερμού δηλαδή για την Εύβοια λόγω πανδημίας) δια στόματος Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας και τώρα δια του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, έχετε δηλώσει αυτήν σας την πρόθεση κατ επανάληψιν , το έχετε κοινωνήσει στα τοπικά ΜΜΕ, έχετε αποστείλει επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης.

Είναι η δεύτερη φορά λοιπόν που η Περιφερειακή αρχή χωρίς θεσμική αρμοδιότητα συναινεί και επιχειρεί να συνεπικουρήσει σε πράξη έκνομη - όπως θα αποδειχθεί σύντομα- και ηθικά απάνθρωπη, ενάντια σε κάθε έννοια ενσυναίσθησης, ενάντια σε κάθε έννοια αλληλεγγύης απέναντι σε παιδιά που έχουν βιώσει πόλεμο, βία και ξεριζωμό.

Ωστόσο η εξασφάλιση της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση αποτελεί υποχρέωση μας ως ευρωπαϊκό κράτος, υπαγορευόμενη από το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο οπότε οποιαδήποτε άρνηση, παρεμπόδιση και εκούσια κωλυσιεργία είναι καταδικαστέα καθώς το δικαίωμα πρόσβασης παιδιών στην εκπαίδευση προστατεύεται από:

· Το Άρθρο 28 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον Νόμο 2101/1992 που ορίζει την υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς .

• το άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,
• το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ,
• το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ
• το Πρωτόκολλο Αριθ. 12 της ΕΣΔΑ
• το αρ. 14 Οδηγίας 2013/33/ΕΕ
που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω «εθνικής προελεύσεως» και προβλέπουν ως καθολικό και αδιάλειπτο το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Για το ζήτημα αυτό άλλωστε η υπόθεση έχει οδηγηθεί στη Βουλή, απασχολεί ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επίσης έχουν κινηθεί νομικά φορείς και οργανώσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη,

1. Ποιος είναι επακριβώς ο θεσμικός ρόλος της Περιφέρειας ΣΤ. Ελλάδας σχετικά με την εκπαίδευση προσφύγων; Ισχύει ότι μοναδική αρμοδιότητα της είναι η μεταφορά μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες που φοιτούν οι μαθητές; Βάση ποιάς θεσμικής δυνατότητας απευθυνθήκατε στα Υπ. Παιδείας και Μετανάστευσης για να ζητήσετε την αναστολή της τυπικής εκπαιδευτικής λειτουργίας για προσφυγόπουλα;

2. Γιατί καθυστερεί η προκήρυξη διαγωνισμού δρομολογίων μετακίνησης για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Εύβοια όταν σε άλλες Περιφέρειες τα παιδιά προσφύγων φοιτούν στα αντίστοιχα Γυμνάσια και Λύκεια ;

3. Πως απαντάτε στο ότι το Υπ. Παιδείας και το Υπ. Μετανάστευσης διαψεύδει επίσημα ότι «σας διαβεβαίωσε ότι θα εισακουστεί το αίτημα από μεριάς Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ώστε να μην φοιτήσουν στα σχολεία της Εύβοιας τα προσφυγόπουλα» ;

Ακριώτου Θεοδώρα

Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας

Στερεά Υπεροχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου