Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Ν. ΣΙΟΛΙΑΣ "Δεν καταννοώ από πού προκύπτει η συναίνεση μου" (ακούστε)


Την ώρα που η Δήμαρχος Χαλκιδέων αποφασίζει και διατάζει, παρασύροντας μαζί της και το Δημοτικό Συμβούλιο και "θάβοντας" τις αντίθετες απόψεις, στο θέμα των μαθητών προσφύγων της Δομής Ριτσώνας, δημιουργείται κοινωνικός αποκλεισμός με χαρακτηριστικά ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Μετά την συγκλονιστική "Επιστολή-Κόλαφος" προς την Ελ. Βάκα από την Συντονίστρια Εκπαίδευσης Ριτσώνας, έρχεται και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων, Νίκος Σιόλιας να σταθεί απέναντι στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής. 

"Ηθικά και νομικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα παιδιά απο τη δημόσια εκπαίδευση. Πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα, διεκδικώντας κονδύλια που είναι διαθέσιμα και θα διευκολύνουν την κατανομή των παιδιών προσφύγων σε περισσότερες σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλκιδέων, μέσα απο τη λειτουργία δομών υποδοχής και εκπαίδευσής τους", υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ.Σιόλιας μιλώντας στο Ράδιο 1 και την Ναντίν Γρηγορίου. 

 Να τονιστεί ότι οι εν λόγω δομές έχουν απογευματινή λειτουργία.

"Είναι αδιανόητο για μένα, πολιτικά, να αποκλείονται παιδιά απο την εκπαίδευση. Τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν ξενοφοβία και ρατσισμό", λέει ο συνεργάτης της Δημάρχου. 

Ακούστε τον  



Ακολουθεί η ανακοίνωση του Νίκου Σιόλια μετά το δελτίο τύπου του Δήμου για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (η οποία παρουσιάζεται ως ομόφωνη, παρά το λευκό της Λαϊκής Συσπείρωσης και την αντίθετη άποψη του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων), να αποκλείσει τα προσφυγόπουλα απο την δημόσια εκπαίδευση, φέτος, επικαλούμενο λόγους διαφύλαξης της υγείας των πολιτών απο τον covid 19 και απουσίας κονδυλίων.

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 27 Ιαν. 2021 που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ετέθει , από την Δήμαρχο, το ζήτημα της ενημέρωσης του σώματος για την επιστολή που έστειλε στο ΥΠΑΙΘ, που αφορούσε την ένταξη των μαθητών που διαμένουν στο ΚΥΤ Ριτσώνας, στα Σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων και μάλιστα μετά την απόφαση του ΥΠΑΙΘ να τα εντάξει σε 7 Σχολεία της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης κατ’ αρχήν, μια και είναι αρμοδιότητά του. Η δνση Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, εχει κάνει ήδη τις διαδικασίες ένταξης.
Η άποψη της Δημοτικής Αρχής, διατυπώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων και με αυτήν συντάχθηκαν οι επικεφαλης των Δημοτικών παρατάξεων εκτός της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» που τοποθετήθηκε με λευκό. Στην συζήτηση που ακολούθησε με τους Δημοτικούς Συμβούλους, μεταξύ άλλων πήρα το λόγο κι εγώ και ανέφερα, στο 2λεπτο που μου αναλογούσε: «ποιος είναι ο στόχος; Γκετοποίηση ή ένταξη των προσφυγόπουλων;
Να μην έχουμε την αυταπάτη ότι το προσφυγικό ήρθε και θα φύγει. Θα είναι εδώ για πολλά χρόνια και όχι μόνο από τους πολέμους, αλλά και από την φτώχια και την κλιματική αλλαγή. Είναι λάθος ο σχεδιασμός. Θα πρέπει να γίνει διασπορά σε πολλά σχολεία του Δήμου, για να μην επιβαρυνθούν αριθμητικά τα όμορα σχολεία. Είναι παράλογο να συζητάμε για δημιουργία σχολείου εντός του ΚΥΤ Ριτσώνας, μια και δεν προβλέπεται από πουθενά. Να μην χαιδεύουμε αυτιά, δηλώνουμε μη Ρατσιστές, αλλά υπάρχουν οι Ρατσιστές και ξενόφοβοι. Έφυγε η χρονιά και δεν τα εντάξαμε.
Λάθος. Θα πρέπει, με διαπαραταξιακή, να επιβάλουμε ένα καινούργιο σχέδιο ένταξης και να πετύχουμε κοινωνική αποδοχή. Να πάμε με συναινετικές διαδικασίες την νέα χρονική χρονιά».
Δεν καταννοώ από πού προκύπτει η συναίνεση μου στην στήριξη της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.
Νίκος Σιόλιας».


Εν τω μεταξύ κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και η ΕΛΜΕ με τον Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών Χαλκίδας, με την οποία ζητούν να σταματήσει ο αποκλεισμός των παιδιών προσφύγων απο τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου