Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΜΕ "Ας μας εξηγήσει η Δήμαρχος που πάνε αυτοί οι πόροι" Οι δήμοι λαμβάνουν επιπλέον πόρους για τους μαθητές - πρόσφυγες... (ακούστε)


"Καταγγελτέα, η απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων και των Δημοτικών Συμβούλων που συμφώνησαν με τον αποκλεισμό των μαθητών προσφύγων απο τα σχολεία και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας".

Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Χαρά Νίκα μίλησε στο Ράδιο 1 και την Ναντίν Γρηγορίου. 

Η δημοτική αρχή οφείλει να αναζητήσει τα κονδύλια, που είναι διαθέσιμα, για την ομαλή υποδοχή των προσφυγόπουλων στις σχολικές μονάδες, τόνισε η Πρόεδρος, επισημαίνοντας πως οι δήμοι λαμβάνουν επιπλέον πόρους για τους μαθητές - πρόσφυγες στα σχολεία των διοικητικών ορίων τους, οπότε "ας μας εξηγήσει η Δήμαρχος που πάνε αυτοί οι πόροι".

Ακούστε την  ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΡΙΤΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα «κέντρα φιλοξενίας», αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, γίνονται ακόμη δυσκολότερες σε συνθήκες πανδημίας. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους.
Παράλληλα, εντείνεται ο αποκλεισμός των προσφύγων και μεταναστών από μια σειρά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση όλων των παιδιών, που βρίσκονται στη χώρα και θεμελιώνεται τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας, όσο και στις διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει η χώρα και είναι νόμοι του κράτους.
Τα περισσότερα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, που ζουν στα «καμπ» σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν πάει ούτε μια μέρα στο δημόσιο σχολείο, από την στιγμή που αυτά έκλεισαν πέρυσι το Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του covid-19, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα από πλευράς, Υπουργείου, Περιφέρειας, Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και αυτών των παιδιών. Έτσι, στερήθηκαν την πρόσβαση στο σχολείο τους, μόνο και μόνο γιατί είναι παιδιά προσφύγων και μεταναστών!
Η φυσική θέση όμως των παιδιών προσφύγων και των μεταναστών είναι μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο. Αντί του συντονισμένου σχεδίου ένταξής τους στην κοινωνία, για ακόμη μια φορά η παντελής απουσία μέριμνας για την εκπαίδευση τους – όπως και των παιδιών των φτωχών οικογενειών, των απομακρυσμένων χωριών και των Ρομά – διαψεύδει με τον πιο τραγικό τρόπο το αφήγημα του ΥΠΑΙΘ ότι όλα «βαίνουν καλώς».
Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που αδιαφορεί όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά και την υγεία των προσφύγων και των παιδιών τους, έχοντας ως μοναδική λύση απέναντι στην πανδημία τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και την καταστολή.
Με μεγάλη έκπληξη και πρόδηλη δυσαρέσκεια διαβάσαμε και ακούσαμε δηλώσεις θεσμικών αρχόντων της περιοχής μας, για την αδυναμία τάχα του Δήμου και της Περιφέρειας να εξασφαλίσουν ισότιμες συνθήκες πρόσβασης των παιδιών προσφύγων από τη Δομή της Ριτσώνας στα σχολεία της περιοχής.

Δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει η πανδημία ως καταλύτης για την περαιτέρω επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κανονικοποίηση του αποκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών από την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της υγείας.
Τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια ΟΦΕΙΛΟΥΝ να σεβαστούν τη νομιμόμητα και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα προσφυγόπουλα να έρθουν στα σχολεία μας, όπου ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΑ.
Ως εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων υπερασπίζουμε και θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα των πιο ευάλωτων και αποστερημένων παιδιών στην εκπαίδευση, ώστε να πάνε όλα τα παιδιά στις τάξεις τους, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, χωρίς αυθαίρετες απαγορεύσεις λόγω «υγειονομικού κινδύνου».

Διεκδικούμε :

• Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα και με το νόμο 4840/2018, άρθρο 13
• Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, χρειάζεται να πραγματοποιείται μέσα στα δημόσια σχολεία μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Όχι σε σχολεία γκέτο.
• Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.
• Να προσληφθούν τώρα αναπληρωτές και να καλύψουν και όλες τις δομές εκπαίδευσης προσφυγόπαιδων.
• Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής παντού σε όλα τα σχολεία.
• Μικρότερα τμήματα στις τάξεις που φοιτούν προσφυγόπαιδα.
• Να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους στα σχολεία άμεσα.
• Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου