Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

"Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη... γκρεμίζω ουρανούς"! Επιστολή "κόλαφος" προς το Δημοτικό Συμβούλιο...


Η El Camino - Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης προχώρησαμε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Χαλκίδας, κρατώντας συνθήματα και ενημερώνοντας για την μεγάλη σημασία που έχει να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης.
Η αφορμή;

Η πρόσφατη επιστολή του Δήμου Χαλκιδέων προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων να αποδεχτεί την πρόταση της Δημάρχου προς τα αρμόδια Υπουργεία, να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων σε διδακτήρια της Α/ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την επιστολή αλλά και στην απόφαση, δεν καταπατούνται μόνο ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το άρθρο 51 ν.4636/2019, σύμφωνα με το οποίο κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση, αλλά και κάθε ίχνος ανθρωπιάς.



Είναι παιδιά που μεγάλωσαν σε έναν κόσμο κατακρεουργημένο από τους ενήλικες. Ένας κόσμος που στα μάτια τους μοιάζει με απέραντο ναρκοπέδιο. Η γαλήνη και η παιδική αθωότητα έχουν χαθεί για αυτά προ πολλού. Ας μην γίνει η πόλη μας μία νάρκη στα πόδια αυτών των παιδιών έτοιμη να εκραγεί. Δεν ονειρευόμαστε έναν τέτοιο κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο μπαμπούλες και μισαλλόδοξα αισθήματα. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα, γεμάτο ελπίδα και ανθρωπιά.
Μην ξεχνάμε πως οι πρόγονοί μας ήρθαν 22’ από την μικρά Ασία ως πρόσφυγες. Μην ξεχνάμε πως οι παππούδες μας και οι γονείς μας σκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο.
Δεν υπάρχουν μαθητές πρόσφυγες, υπάρχουν μόνο μαθητές, υπάρχουν μόνο παιδιά. Όποιος λοιπόν δεν δίνει στα παιδιά το δικαίωμα στην παιδεία, είναι επειδή φοβάται ο ίδιος την παιδεία.
Η El Camino θα σταθεί ενάντια σε κάθε τοπικό άρχοντα που προωθεί τον ρατσισμό αποκλείοντας παιδιά από την εκπαίδευση με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος.
Ας γίνει σαφές στην κυρία Βάκα το ότι όλοι γνωρίζουμε πως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ καλύπτονται από ειδικό κονδύλι και ΔΕΝ επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του Δήμου!
Μην γίνεται η υποτιθέμενη οικονομική δυσχέρεια του δήμου Χαλκιδέων ο μανδύας κάτω από τον οποίο κρύβουμε την μισανθρωπιά και την ανάγκη μας για άνοιγμα προς ρατσιστικές ιδεολογίες!
Καλούμε, λοιπόν, τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όλους τους μαθητές της πόλης, καθώς και όλους τους φορείς/κοινωνικές ομάδες της Χαλκίδας, να δράσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ κατά της ξενοφοβίας και κατά της κοινωνικής απομόνωσης, με στόχο να γίνει πραγματικότητα το αναπόσπαστο ΔΙΚΑΙΩΜΑ όλων των ΠΑΙΔΙΩΝ για ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Υπογράφουμε εδώ: --> https://bit.ly/3apXdud

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου