Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Το υπόγειο μπρα ντε φέρ πίσω από τις ανεμογεννήτριες στη Β. Εύβοια! Τι κρύβεται από ...πισω;


Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος αδειών έργων ΑΠΕ που εκδόθηκαν στην πληγείσα από τις φωτιές περιοχή. Το παρασκήνιο και τα ντεσού της κόντρας. Γιατί η δημόσια αντιπαράθεση των δύο μερών δεν εξαντλείται σε αυτό το θέμα.


Στην αποκλειστική ευθύνη της ΡΑΕ φαίνεται να αποδίδει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αδειοδότηση αιολικών σταθμών στην πολύπαθη από τις πρόσφατες πυρκαγιές Βόρεια Εύβοια.

Επί της ουσίας, όμως, η έγκριση των αιτήσεων αυτών δόθηκε στις 15 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Αρχής, πολύ πριν τα γεγονότα του Αυγούστου. Απλά, οι σχετικές αποφάσεις δημοσιοποιήθηκαν στη Διαύγεια στις 23 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις από τον δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά.

Έτσι, ο Κώστας Σκρέκας δημοσιοποίησε χθες την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα, με την οποία ζητά την ανάκληση των συγκεκριμένων αδειών και την αναστολή έκδοσης νέων στη Βόρεια Εύβοια.

«Με την κίνηση αυτή επιχειρεί να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη από τον ίδιο και την επιρρίπτει εξ ολοκλήρου στη ΡΑΕ, την οποία, μάλιστα, φαίνεται ότι εγκαλεί για ανάρμοστη συμπεριφορά, που δεν συνάδει με το σχέδιο της κυβέρνησης για ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών», υποστήριξαν πηγές της αγοράς στο Euro2day.gr.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Σκρέκας σπεύδει να εκφράσει την έκπληξή του στην επιστολή για τις αποφάσεις του Ρυθμιστή, παρά το γεγονός ότι από την ανάγνωσή τους στη Διαύγεια προκύπτει σαφώς ότι δεν ελήφθησαν μετά τις πυρκαγιές αλλά σχεδόν ένα μήνα πριν.

Εμφανίζεται έτσι η ΡΑΕ να πηγαίνει κόντρα «στη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, υπό τον Σταύρο Μπένο», όπως αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού.

Βεβαίως, θα μπορούσε ο Ρυθμιστής, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, να επιλέξει να μην παρέχει ισχύ στις αποφάσεις αυτές με τη δημοσιοποίησή τους στη Διαύγεια και ενδεχομένως να τις επανεξετάσει σε έναν δεύτερο χρόνο. Είναι ένα ερώτημα γιατί το έπραξε, με δεδομένη και την ευαισθησία των κατοίκων, λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναδεικνύεται παράλληλα με τη δημοσιοποίηση της επιστολής από το ΥΠΕΝ είναι η δημόσια αντιπαράθεση υπουργείου και ΡΑΕ, η οποία, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, «δεν εξαντλείται σε αυτό το θέμα».

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ εστιάζει σε μία μόνον άδεια που αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο, όταν η αιτούσα εταιρεία εξασφάλισε τον περασμένο Ιούλιο συνολικά 12 άδειες για αιολικά πάρκα στις περιοχές που καταστράφηκαν στη συνέχεια από τις πυρκαγιές. Πρόκειται για τη Makaru ΕΠΕ, στην οποία μέτοχος με 98% είναι η γερμανική εταιρεία EFG-Farming Holding, με έδρα το Bad Essen, της Βόρειας Γερμανίας και η Ζέφυρος ΕΠΕ με 2%.

Όπως επίσης, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η τελευταία παράγραφος της επιστολής του ΥΠΕΝ. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών «μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας», μην αποκλείοντας έτσι την προοπτική αδειοδότησης αμέσως μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου