Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Αρχίζει το μεγάλο ..."φαγοπότι" με ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ στα .."καμμενα" από τους Περιφερειάρχες!! Αντιδράσεις απ την αντιπολίτευση...


Την δυνατότητα να προχωρήσουν οι περιφερειάρχες σε απευθείας αναθέσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων μέχρι του ποσού των 5.225.000 ευρώ, δίνει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του ΝΣΚ, και συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας ότι η τροπολογία αφορά αποκλειστικά τα αντιπλημμυρικά έργα στις τέσσερις περιφέρειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τη Αττική, τη Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

«Μιλάμε για τέσσερις συγκεκριμένες εξαιρετικές περιπτώσεις λόγω των φετινών πυρκαγιών», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις απευθείας αναθέσεις, ο κ. Πέτσας τόνισε, ότι «είναι κυβερνητική απόφαση να επιταχυνθούν τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα από ένα ολιστικό πλάνο και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να ολοκληρωθούν».

«Για την κυβέρνηση είναι κομβικό σημείο η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών αυτών, για να προληφθούν περαιτέρω καταστροφές», πρόσθεσε.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν στο ότι οι απευθείας αναθέσεις θα γίνονται χωρίς δημοσίευση ή την γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου και χωρίς τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Την έντονη διαφωνία της με την τροπολογία εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, καθώς, όπως είπε, ο περιφερειάρχης θα αποφασίζει μόνος του χωρίς κανέναν έλεγχο για τη διαχείριση ενός τόσου μεγάλου ποσού.

«Κατανοούμε τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν για τις περιοχές που έχουν πληγεί, ωστόσο θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ή έστω ένας έλεγχος από αρμόδιο όργανο. Διαφορετικά, ανοίγουμε έναν κακό κύκλο που θα τον βρούμε μπροστά μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνονται απευθείας αναθέσεις χωρίς να απαιτείται η εισήγηση ή γνώμη άλλου αρμόδιου φορέα. Μας δίνετε τυράκι κρύβοντας μας την φάκα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

«Καταθέτουμε μία ρύθμιση που σέβεται το ενωσιακό πλαίσιο, δίνοντας στις περιφέρειες την ευελιξία που χρειάζονται. Θέλουμε να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία σε κάθε περιφέρεια που έχει δοκιμαστεί, ώστε να προχωρήσει γρήγορα στα αναγκαία έργα. Τους λύνουμε τα χέρια για να μην αργήσει η διαδικασία. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να περάσουν οκτώ και δέκα μήνες για να ολοκληρωθούν», απάντησε ο κ. Πέτσας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου