Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ανατιμήσεις τρομάζουν την κυβέρνηση: Κίνδυνος για αυξήσεις - φωτιά σε βασικά προϊόντα


Σε… κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που θα… έβαζε φωτιά στον καθημερινό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ειδικές παρεμβάσεις, με στόχο να ανακοπούν οι αυξήσεις, με τις σχετικές ανακοινώσεις να μην αποκλείεται να περιλαμβάνονται στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το θέμα των ανατιμήσεων συζητήθηκε στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, που θα μπορούσε δυνητικά να επιφέρει πολλούς σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς στο άμεσο μέλλον. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης όσον αφορά στην εικόνα βασικών καταναλωτικών αγαθών, με τις ανατιμήσεις να…φαίνονται στον ορίζοντα, λόγω της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μάλιστα, θα μπορούσε να είναι η τιμή του καφέ, που ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα πέντε ευρώ. 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκρουσε και αυτός, με τη σειρά του… καμπανάκι για τον κίνδυνο ενός γενικευμένου κύματος ανατιμήσεων, με τον Πρωθυπουργό να καταγράφει τις παρεμβάσεις και τις ανησυχίες στο δρόμο προς την άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που θα μπορούσε να θέσει σε νέα…μέγγενη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. 
Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λοιπόν, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έθεσε επί τάπητος τον κίνδυνο αυξήσεων έως και 50% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο, λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. 
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, κυρίως, τους πιο αδύναμους, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον ορίζοντα της κυβέρνησης, σε μία χρονική συγκυρία που θέλει το αφήγημα της επανεκκίνησης και της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας να μετατρέπεται σε… σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου