Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ-ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Βρισκόμαστε ένα μήνα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής μας. Μόνο ο καθαρισμός των κεντρικών δρόμων έχει ξεκινήσει. 

 

Στη συνάντηση με τον υπουργό περιβάλλοντος μας έταξαν ότι σε μια βδομάδα θα ξεκινήσουν κάποια στοιχειώδη αντιδιαβρωτικά (κορμοδέματα) και θα δουλέψουμε σε αυτά, χωρίς να δεσμεύεται για το πόσο θα κρατήσουν και για το πόση έκταση θα καλύψουν. Δε δεσμεύτηκε για το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα αντιδιαβρωτικά, τις ολοκληρωμένες μελέτες και την επίβλεψη που χρειάζεται από κράτος-δασαρχείο. Δε βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για τα αντιπλημμυρικά. Ούτε δεσμεύτηκε για τα 15 χρόνια δουλειάς που ζητάμε. Μας είπε να μπούμε για δουλειά με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπως ψηφήσανε ήδη την προηγούμενη στη βουλή και μετά το ξαναβλέπουμε. Μιλάμε για προγράμματα φτιαγμένα να είναι μικρής διάρκειας (κάποιους μήνες) και να δίνουν τα ψίχουλα των 530€. Όσο για τις αποζημιώσεις δε φτάνουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα σπασμένα κανενός!
Αυτή η κατάσταση, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ότι θα μπορέσουμε όλοι μας να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, αλλά είναι και άμεσα επικίνδυνη για τις ζωές μας! Μπαίνουμε σε περίοδο βροχοπτώσεων και δεν υπάρχουν ένα μήνα μετά, μελέτες για αντιδιαβρωτικά σε όλο το δάσος και αντιπλημμυρικά για όλα τα χωριά. Πότε θα τις κάνουν και πότε θα γίνουν; Άμα πρώτα πνιγούμε κι άμα ξεσαριστούν τα βουνά και δε φυτρώνει σπυρί, τι να τα κάνουμε ύστερα;
Αυτά που ζητάμε τα ξέρουν από την πρώτη στιγμή. Το ψήφισμα του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στη Στροφυλιά ταξίδεψε σε όλη τη χώρα. Μας σέρνουν από συνάντηση σε συνάντηση, μας ξαναρωτάνε τι ζητάμε και μοιράζουν υποσχέσεις. Όταν θέλουν να μας αρμέξουν πάνε νύχτα 15Αύγουστο και τα ψηφίζουν σε ένα βράδυ. Τώρα θέλουν να πιστέψουμε ότι δεν συνεννοούνται δήμοι-περιφέρεια-κυβέρνηση κι ούτε κι οι υπουργοί αναμεταξύ τους και θέλουν να πηγαίνουμε το γράμμα ξεχωριστά στον καθένα! Κάνουν και τις πονηριές να ξεμοναχιάζουν πότε τον ένα και πότε τον άλλο σε συναντήσεις. Παλιά τους τέχνη κόσκινο, για να μας κουράσουν, να μας κομματιάσουν, για να μας βάλουν να φαγωθούμε και στο τέλος να αλωνίσουν οι όμιλοι και τα μεγάλα συμφέροντα!
Φρόντισε η κυβέρνηση με τις πρώτες ακόμα εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον τόπο μας, να τους ανοίξει την όρεξη. Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Όλοι εμείς οι ρετσινάδες με την κοινή και καθημερινή μας δράση με τον Αγροτικό Σύλλογο και τις Επιτροπές πυρόπληκτων, με το Συλλαλητήριο που οργανώσαμε, τους ταρακουνήσαμε. Έτσι καταφέραμε και πετάξαμε τους εργολάβους έξω από τους καθαρισμούς.
Έτσι μαζί συνεχίζουμε!
Ούτε σκορπάμε ούτε τα παρατάμε!
Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας
και για να μην πνιγούμε ζητάμε εδώ και τώρα:
▬ Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
▬ Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
▬ Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
▬ Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
▬ ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
▬ Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
▬ Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
▬ Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
▬ Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
▬ Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.
▬ Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
▬ Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
(φωτο: Γ. Μπαλαλά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου