Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

"Το μεγάλο στοίχημα" Γράφει ο Ανδρέας Σαλεμής*


Το αποτέλεσμα του β’ γύρου των εκλογών για τον δήμο της Χαλκίδας είναι σαφές και καθαρό. Η νίκη της κ. Ελενας Βάκα είναι πολύ μεγάλη. Ξεπέρασε ακόμα και το ιστορικό ρεκόρ του Γιάννη Σπανού το 1978, που είχε λάβει 59,78%.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεγάλης επικράτησης του συνδυασμού της κ. Βάκα εντοπίζονται σε δύο κομβικά σημεία: Α) Στα πολιτικά χαρακτηριστικά της αναμέτρησης. Β) Στη διαχείριση της καθημερινότητας από την απελθούσα δημοτική αρχή.
Οι πολίτες βρέθηκαν στις κάλπες μετά από σχεδόν 4 χρόνια αποχής. Τελευταία φορά που ψήφισαν ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο πολιτικός χρόνος στα χρόνια της κρίσης είναι ιδιαίτερα πυκνός και τόσο μεγάλο διάστημα μακριά από τις κάλπες φάνηκε αιώνας.
Ο κόσμος είχε, λοιπόν, στα χέρια του τη δύναμη να τιμωρήσει με την ψήφο του καθεστωτικές κυβερνητικές πρακτικές σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για τις όποιες αβελτηρίες σε τοπικό επίπεδο.
Ο κ. Χρήστος Παγώνης ήταν ο εύκολος στόχος αυτού του παλιρροϊκού κύματος που ήθελε πολιτική αλλαγή. Η εκλογική δεξαμενή του δημάρχου ήταν περιορισμένη. Στις εκλογές του 2014 (α’ γύρος) είχε λάβει 30,62% και έκανε στον β’ γύρο την ανατροπή, ενώ είχαν μεσολαβήσει 8 χρόνια κόπωσης από τη δημαρχία του κ. Ζεμπίλη.
Στις πρόσφατες εκλογές έλαβε 28,06% στον α’ γύρο και ήταν πολύ δύσκολο να ξανακάνει την ανατροπή. Εξάλλου, υπήρχε και ο τρίτος πόλος. Η παράταξη του κ. Καθαροσπόρη, που έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο 24,98%.
Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και αν ο κ. Παγώνης στηριζόταν στον β’ γύρο από τον κ. Καθαροσπόρη, είναι αμφίβολο αν θα κέρδιζε. Το ρεύμα υπέρ της κ. Βάκα ήταν ισχυρό και θα ήταν πολύ δύσκολο να ανακοπεί.
Ο κ. Παγώνης μπορεί να κατάφερε πολλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά έχασε τη μάχη της καθημερινότητας κυρίως στις εκτός πόλης Δημοτικές Ενότητες, αλλά και στα πρόσωπα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών και απέτυχαν.
Εδώ ισχύει και το εκλογικό παράδοξο. Να τιμωρούν για την καθημερινότητα οι δημότες τον κ. Παγώνη, αλλά να επιβραβεύουν με ισχυρό ποσοστό και να αναδεικνύουν ρυθμιστή τον κ. Καθαροσπόρη, που ήταν αντιδήμαρχος Εργων Αυτεπιστασίας!
Τα μεγάλα λόγια για οράματα και όλες οι προεκλογικές κοινοτυπίες πρέπει να ξεχαστούν.
Από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα δημοτική αρχή έχει μια δύσκολη αποστολή. Να συνεργαστεί για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων που την απαρτίζουν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Και πρέπει να κερδηθεί προς όφελος όλων των δημοτών.

*Ο Ανδρέας Σαλεμής είναι
Διευθυντής Σύνταξης
της REALNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου