Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Πρώτη νίκη των «κίτρινων γιλέκων»: Αναστέλλεται η αύξηση φόρου στα καύσιμα

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Γαλλίας, ανάγκασε την κυβέρνηση Μακρόν να αναστείλει το μέτρο για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του κινήματος και εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρντ Φιλίπ, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση Μακρόν εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται γαλλική κυβερνητική πηγή, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αναστείλει το μέτρο το μέτρο για την αύξηση φόρου στα καύσιμα, μετά τις έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και τις κλιμακωτές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους της Γαλλίας. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν σε ένα προσχεδιασμένο μέτρο της αντιλαϊκής ατζέντας που εφαρμόζει.
Η υποχώρηση του Μακρόν οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, όπου συμμετείχαν περίπου 136.000 πολίτες, ενώ σημειώθηκαν και μεγάλης έκτασης επεισόδια λόγω του οργίου αστυνομικής καταστολής. Τραυματίστηκαν περισσότεροι από 243 άνθρωποι, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 378 συλλήψεις.
Μετά τα επεισόδια στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, ο Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο την Κυριακή. Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Μακρόν να σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφασίστηκε να αποφευχθεί αυτή η κίνηση και να βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών με κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων». Η συνάντηση με τα «κίτρινα γιλέκα» τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να αναστείλει το μέτρο. Την απόφαση θα ανακοινώσει εντός της Τρίτης ο πρωθυπουργός Φιλιπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου